Jäljestyskurssi

Jälkikoiraa käytetään nykyään metsästyksen lisäksi ennen kaikkea armeijan, rajavartioston ja poliisin työssä. Jäljestys on myös suosittu harrastusmuoto ja kaikki palveluskoirarodut voivat kilpailla siinä. Jälkeä voi harrastaa yksin tai vaikka koko perheen voimalla. Perheen lastenkin mielestä on hauska mennä metsään piiloon, kun koira etsii hänet tai seurata koiraa sen etsiessä yhtä “kadonnutta” perheenjäsentä.

Useimmilla koirilla on edellytykset oppia jäljestämään eli harjoittamaan synnynnäistä kykyä seurata jälkeä. Jäljestäminen on parasta “henkistä liikuntaa” eli aktivointia, jota voimme koirallemme tarjota. Koira saa työskennellä hajuaistinsa avulla, se saa tyydytyksen onnistuessaan ja sen itseluottamus vahvistuu. Koira oppii keskittymään ja se rauhoittaa vilkasta koiraa. Kun koira opetetaan seuraamaan ihmisjälkeä, saadaan se helpommin unohtamaan muiden metsäneläinten jälkien seuraaminen.

Mitä jälkikoira tekee?

Suomen Palveluskoiraliitto kuvaa jälkikoiraa näin:
”Jälkikoiran on etsittävä ihmisen tekemä jälki ja seurattava sitä oikeaan suuntaan siitä poikkeamatta. Koiran on löydettävä jäljelle jätetyt kuusi esinettä, jotka ohjaaja ottaa mukaansa. Jäljen pituus on 500-1500 metriä kilpailuluokasta riippuen. Aika on rajallinen. Koira jäljestää ohjaajansa edessä jälkivaljaissa, joihin on kiinnitetty vähintään 10 metriä pitkä jälkinaru.”

Jälki kulkee erilaisissa maastoissa ja siinä on vaikeusasteiltaan erilaisia kulmia. Ohjaajalla ei ole tietoa siitä missä jälki kulkee. Hänen täytyy luottaa koiraansa koko ajan. Jos koulutus on sujunut hyvin, tämä ei tuota ongelmia.

tracking

 

Mikä on jälki?
Kun astumme maahan osa kasveista katkeaa painomme alla. Kenkämme kuluvat ja pieni osa niiden valmistusaineesta jää maassa oleviin jalanjälkiimme. Lisäksi ihmisestä putoaa tuhansia ihosoluja minuutissa. Yhdessä nämä tekijät muodostavat jäljen koiralle. Koira havaitsee eron tällaisten tallattujen ja tallaamattomien pintojen välillä. Kosketut alueet luovuttavat tuoksua – jäljelle jääneitä molekyylejä. Mikäli jälki on tuore, jää myös hajumme ilmaan joksikin aikaa, riippuen säästä ja tuulesta. Tämä on eräänlainen tuoksutunneli koiralle.

Milloin voidaan aloittaa?
Koulutuksen voi aloittaa jo pennun kanssa (12 viikkoisena), mutta milloinkaan ei ole liian myöhäistä.

Kuinka usein voi harjoitella?
Tämä on aina koirakohtaista, mutta jopa kaksikin kertaa päivässä, jos ohjaajalla riittää innostusta… Koiralle jäljestys on luonnollinen asia, joka rasittaa ja väsyttää koiraa ”oikealla tavalla”, stressaamatta koiraa.

Mitä ovat jälkiesineet:
Jäljentekijä kantaa esineitä (puisia keppejä) kädessään tehdessään jälkeä ja asettaa ne jäljen keskelle tasaisin välimatkoin koko matkalle. Esineet haisevat tämän vuoksi ihmiselle ja eroavat siten muista maassa olevista kepeistä. Koiran pitää ilmaista esineet ohjaajalle: pysähtymällä esineen viereen tai nostamalla esineen maasta niin, että ohjaaja voi ottaa ne mukaansa.

 

Paula Speer, 0400-521 478, paula@koiranomi.net tai paula.speer@parnet.fi

Kurssin hinta 120 e sisältää teorian, sekä 4  harjoitus kertaa.