Naksutinkoulutus

NAKSUTINKOULUTUS JA AKTIVOINTI

Yksi yleinen syy käyttäytymishäiriöihin on koirien elämän tylsyys. Niinpä yksi tärkeimmistä opittavista asioista on koiran aktivointi. Monet koirat lepäävät liian paljon ja niiden elämä on passiivista ja turhauttavaa. Koira saattaa saada riittävästi liikuntaa, mutta sen aivojen ei tarvitse työskennellä keskittyneesti ja tarkkaavaisesti. Tällaiset koirat yrittävät itse löytää keinoja energiansa purkamiseksi; yksi jahtaa muita eläimiä, ohitse kulkevia ihmisiä, polkupyöriä tai autoja, toinen ryhtyy poliisiksi ja päättää puhdistaa koko lähitienoon kaikista muista koirista, kolmas haukkuu kaikkea mahdollista ja pienintäkin kodin ulkopuolelta kuuluvaa ääntä, neljäs järjestää kodin tavarat uuteen uskoon silppuamalla ne pienen pieniksi palasiksi jne.

Monet ongelmat häviäisivät jos omistajat osaisivat aktivoida koiriansa. Todellisuudessa tähän ei mene edes paljon aikaa, koska valmistelut eivät kestä kauaa ja aktivoinnissa koira tekee itsenäisesti työtä, omistajan puuhastellessa muuta. Koiralle voi jättää aktivointi tehtäviä myös silloin kun se jätetään yksin kotiin. Näin itsellä ei ole niin paha mieli ja koiran aika kuluu paljon rattoisammin.

Naksutinkoulutus on shapingin uudistuneempi muoto eli pillin tilalla käytetään kädessä pidettävää naksutinta. Jotta vahvistaminen toimisi hyvin, sen on tultava välittömästi, kun koira tekee oikein. Joskus voi olla kyse sekunnin kymmenyksestä tuleeko palkitseminen oikeaan aikaan vai ei. Makupalaa pitävän käden ojentaminen voi kestää aivan liian kauan ja palkitsemisen ajoitus ei ole kohdallaan. Suurin syy koirien “oppimattomuuteen” on ehdottomasti juuri palkitsemisen väärä ajoitus.

Äänenkäyttö on toinen ongelma. Monet ihmiset eivät saa tarpeeksi eroa ääneensä kun kyseessä on koiran kehuminen tai kieltäminen. Lisäksi ihmiset lepertelevät muutenkin niin paljon koirilleen, etteivät ne pidä omistajan kehuja enää palkitsevina, niitähän saa aina, tekemättä mitään. Shapingissa ei ole tätäkään vaaraa, ääni, joka tulee palkintona, on aina samanlainen ja poikkeuksellinen muihin koiran normaalielämässä kuuleviin ääniin. Shapingia käytetään lähes kaikkien eläinlajien koulutuksessa. Tunnetuimpia näistä ovat delfiinit ja papukaijat. Yksi parhaimmista asioista mihin shapingia voidaan käyttää on ongelmien poistaminen. Koira ei opi rangaistuksesta vielä mitään, se tietää mitä se ei saa tehdä, mutta ei tiedä mitä sen pitäisi tehdä. Naksuttimella tai pillillä palkitseminen oikeasta käyttäytymisestä on monin verroin tehokkaampaa kuin rankaisu ei-toivotusta käyttäytymisestä. Koira pyrkii aina palkitsevaan päämäärään.

Kurssin hinta 110€, sisältää 4 koulutuskertaa  ja naksuttimen. Tähän kuuluu teoriaa shapingista, palkitsemisesta ja koiran oppimisesta, käytännön harjoittelut shapingiin ehdollistamisesta ja erilaisten aktivointitemppujen opettelua. Kurssille otetaan 4-6 koiraa.

 

Paula Speer, 0400-521 478, paula@koiranomi.net tai paula.speer@parnet.fi