Pentukurssit

 

KOIRANPENTUJEN SOSIAALISTAMISKURSSI

Kurssi on suunniteltu siten, että sinne voi tulla ensimmäisen koiransa omistava tai jo useamman koiran kasvattanut henkilö. Palautteet kurssin käyneiltä ovat olleet erittäin positiivisia.

juoksevaEri koirarotuja kursseilla on ollut mukana useita. Tällaisia kursseja on järjestetty USA:ssa ja eri puolella Eurooppaa jo useita vuosia. Ruotsissa, Tanskassa ja Englannissa lähes kaikki koiranpennut osallistuvat eläinlääkäriasemien järjestämille sosiaalistamiskurssille, riippumatta siitä, tuleeko niistä isoina harrastus- vai kotikoiria.

Suomessa koirat saavat olla erittäin vähän vapaina ja leikkiä eri rotuisten ja ikäisten ystävällisten koirien kanssa. Vieraiden koirien tapaaminen nimenomaan ensimmäisten neljän kuukauden aikana on kuitenkin äärimmäisen tärkeää koiran psyykkiselle kehitykselle. Pentu, joka tapaa muita koiria vain remmissä tai saa kokemuksia aggressiivisesta käyttäytymisestä, mieltää tämän mallin ja käyttäytyy varttuessaan itse samalla tavalla.

pentuPienestä pitäen muiden koirien kanssa tekemisissä olleen koiran kanssa on mukava lenkkeillä. Se ymmärtää koirien kielen ja osaa käyttää sitä itsekin tehokkaasti. Tällöin vältytään aggressiivisuusongelmilta.

Sosiaalistamiskurssin tarkoituksena on opettaa ihmisiä kouluttamaan yhteiskuntakelpoisia koiria, joiden kanssa yhteiselo sujuu mutkattomasti monta vuotta. Erään tutkimuksen mukaan vain 20 % koiran luonteesta ja käyttäytymisestä johtuu perimästä, loput 80 % riippuu koiran elinympäristöstä ja koulutuksesta.

Syytämme mielellämme koiran vanhempia tai kasvattajaa, kun koirassa ilmenee ongelmakäyttäytymistä, vaikka syy löytyisi tavallisesti helpommin katsomalla peiliin. Monesti ihmiset tulevat pyytämään apua vasta sitten, kun ongelmat pahentuvat sietämättömiksi. Asiaan ei puututa, kun koira murisee ihmisille, vaan vasta sitten kun se puree jotakin pahasti. Vaatii kuitenkin paljon työtä saada koiralta pois sen oppima virhekäyttäytyminen ja olisi paljon helpompaa, jos koiria opetettaisiin alusta asti oikein tai ongelmiin puututtaisiin heti. Koiralla ei ole koskaan oikeutta murista ihmisille! Sen lisäksi, että pentua sosiaalistetaan muihin koiriin, sitä sosiaalistetaan myös vieraisiin ihmisiin; naisiin, miehiin ja lapsiin. Pennulle on opetettava ettei se saa tervehtiä jokaista vastaantulijaa, koska jotkut pelkäävät koiria. Ei myöskään ole kivaa, jos likainen koira hyppii ihmisiä vasten. Koiraa on huomattavasti mukavampi viedä lääkäriin ja ottaa mukaan kyläilemään, kun se luottaa vieraisiin ihmisiin, antaa käsitellä itseään ja osaa käyttäytyä. Aran, epäluuloisen ja varautuneen koiran kanssa on vaikea elää.

Sosiaalistamisharjoitusten lisäksi kurssilaiset tulevat huomaamaan koiran monia taitoja ja sen, että koiran kanssa yhdessä tekeminen ja sen opettaminen on hauskaa!

Alla alkavia pentukursseja. Kunkin kuun alussa alkaa uudet ryhmät. Jos alla on vielä vanha päivämäärä, niin kysele tarkempaa aikataulua.

taxPentukurssi 1:

Kurssin hinta, 148€, sisältää kuusi koulutuskertaa.

Pentukurssi 2:

Kurssin hinta, 148€, sisältää kuusi koulutuskertaa.

 

Pentukursseja on kaksi ja joka kurssilla on kuusi harjoituskertaa. Pentukurssi ykkösessä opetellaan perusasioita ja seuraavissa rakennetaan niihin lisää, sekä kestävyyttä että varmuutta, ja lisäksi opetellaan kaikilla kursseilla vielä paljon uutta. Pentukurssi ykköselle voi tulla ilman mitään pohjataitoja. Jatkokurssilla on jo hyvä olla hieman taitoja.

Pentukurssi on aina tunnin ja se ei sisällä leikkituokiota.

Kursseilla läpikäytäviä asioita ovat mm. luoksepäästävyys, luoksetulo, katsekontakti, remmissä kulkeminen, aktivointi, ihmisten ja koirien tervehtiminen jne. Perustottelevaisuus liikkeiden lisäksi kokeillaan mm. Noseworkia ja rallytokoa, jotka ovat hauskoja koko perheen harrastuksia. Lisäksi tehdään paljon kontaktiharjoituksia, opitaan oikea-aikainen koiran palkitseminen, sekä erilaisia temppuja. Kurssi on tarkoitettu kaiken ikäisille pennuille koosta ja rodusta riippumatta. Kurssille otetaan 4-8 pentua.

Kun oppii ymmärtämään koiraansa, sitä ei koskaan tarvitse lyödä eikä edes korottaa ääntään saadakseen sen tekemään halutulla tavalla. Yksikään koira ei ole tahallaan ilkeä ja toimi vastoin omistajansa toivomuksia. Tavallisesti ihmiset vain opettavat koiriaan epäloogisesti.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: Paula Speer, 0400-521 478, paula.speer@parnet.fi